Jdi na obsah Jdi na menu
 


Převodník

O převodníku úhozu na signál, který se převede do digitální formy pro pc, by mohli psát jeho tvůrci.

S dynamikou, který jsem zakoupil na zakázku, od firmy je převodník, který je nadčasový. Co se týče možností SW a HW, tak nyní převodník pracuje téměř na plný výkon, časově nejnáročnější je současné  snímání 16 kanálů, ale určité možnosti optimalizace a zrychlení tu jsou. Jsou ale v rukou výrobce převodníku. Zatím tento převodník vykazuje nepravidelné opoždění odezvy na úhoz. Při hře to dost vadí a přestane vás hra bavit.

Začínám používat kalibraci poměrně často, a musím uznat, že funguje velice dobře. Možná požádám o změnu firmware, která uvede tento převodník na převodník bez dynamiky a bude vyřešeno to opoždění. Výrobce tohoto převodníku však vyvíjí a zlepšuje, a dobrá zpráva je, že úplně nový mikroprocesor, který plánuje použít pro novou verzi převodníku, už je k dostání, a může ho tedy osadit v nových generacích převodníků. Tak mě napadá...lidičky chtěl bych ho vyzkoušet. Chtělo by to do vývoje silnou firmu pro sponzorování projektu. Třeba nějaký zavedený výrobce cimbálů...,ale to mě  jen tak napadlo, a nechal jsem se unést.

Budu se snažit popsat můj převodník, protože jsem ho konstruoval, a mám k němu veškeré podklady, které chci uveřejnit.

Kdyby chtěl někdo stavět midicimbál jednoduchým způsobem, bez dynamiky, tedy typ, který zvládá oba typy

cimbálové hrací plochy se strunami i bez strun, může jít cestou jako já. Pro každou hrací plochu je však nutno přenastavit 58  odporových trimrů. Zdá se mi, že je to nade vše automatiky....zvládnete to sami, bez extra znalostí. Nastavení je přesně zaměřené na konkrétní tón, což se mi jeví jako výhoda.

Pro kvalitnější midi  převodník, však musíte požádat někoho, kdo je v tomto mistr.

Odkaz je zveřejněn, kdo hledá, najde.

Schéma pro jeden tón, máte dole na této stránce.

Tyto přizpůsobovací obvody zapojíte do keyboardu M-Audio ES 61,

kde na senzorech, dva vývody pro každý tón propojíte tak, aby ostatní dva vývody

pro tón, spouštěly zkratem tón klávesy.

To je vše. Jednoduché, že? Pro upřesnění, zkrat zabezpečí výstup optočlenu.

Napětí pro všechny obvody stabilizujte dle návodu stabilizátoru, a nastavte

s desetinovou přesností. Až bude midicimbál hotový, nastavené napětí stabilizátoru zajistěte

výměnou trimru za přesný odpor, aby nedošlo k rozladění pracovního bodu všech obvodů.

Ještě praktická poznámka. Prvně zapojte na nečisto pouze jeden tón, součástky hned nekupujte 58x.

Od doby realizace uplynula nějaká delší doba. Je možné, že tolerance el. vlastností součástek vyráběných

sériově, může způsobit posunutí pracovních režimů. Změnou hodnot rezistorů, napájecího napětí,

zesílení tranzistorů-volbou typu A,B,C, můžete dosáhnout nejlepšího, vhodného nastavení. Zapojení je vodítko,

ne striktní vzor.

Takto jednoduchý převodník, má však velkou slabinu. Pokud nastavíte místo zvuku cimbálu např. varhany,

po úderu do struny už tón zní stále. Je to dáno jednoduchostí řešení, převodník vzorky-tóny neukončuje.

Je to vidět i na softw. klávesnici Kontakt playeru, kde je většina kláves sepnutá již bez hraní.

Tóny hrají hned při otevření pluginu. Prvotně je převodník pro percuse nástroje, a tam to nevadí.

To je vše. Hodně úspěchů s laboracemi.

11.5.2015 Upgradovaný a vylepšený převodník Převodník varhanní klaviatury MIDI Presto Organion na zakázku  pro midicimbalom.

Otestoval jsem poslední verzi firmware a upgrade, musím uznat, skvělý výsledek. Je na světě první kus, který se výborně hodí pro vývoj snímací plochy midicimbalomu, pro ladění trubičkových snímačů, pro fantazii ve vývoji, která by také nemusela brát konce. A třeba by se mohlo zajít až do designového ráje.

Popis : jeden vstup pro regulování velocity-místo sílou úhozu je během hry regulováno např. potenciometrem, mechanicky spřaženým např. v nožním pedálu.

Poznámka:

Zde však přemýšlím nad řešením  do budoucna, odvozovat úhoz i jinak, dle fantazie a ergonomických možností. Ideální by bylo převést sílu stisku paliček na kmitočet kolem 200Hz-1kHz, ten modulovat ASK na vf modulu-miniaturní 3V je k dostání v GESU, a bezdrátově z paliček informaci zpět u převodníku převést na změnu odporu, místo polohy potenciometru nožného pedálu, pravou paličkou. Síla stisku by se snímala samokmitacím piezoreproduktorkem, který mění kmitočet v závislosti na stisku.

Nevýhodou je, že by se ovládala síla úderu pro obě paličky např. jen pravou paličkou a také speciální palička, která by se lišila od originálu.

 

Druhý vstup pro pedál sustain - ten který je u cimbálu na tlumení strun.

Tlačítko reset, zatím nebylo potřeba, ale nezakřikněme to.

Up down tlačítka na volbu midi kanálu A1-A16, využijeme pro výběr různých cimbálových nástrojů, různých paliček, změnu na xylofon, klavír, záleží na každém, co si pod kanály do pc nastaví.

Up down tlačítka prodleva - nastavíte si ideální reakci převodníku na údery paliček.

Mně se osvědčil rozsah od 0-40. Jde i dál, ale tam, je větší zpoždění - delší odezva na úder.

Display - dvě čísla a tečky, zobrazuje číselnou hodnotou nastavenou polohu potenciometru-hlasitostní bod úderu paliček = umělá dynamika pedálem, zvolený kanál, číslo nastavení prodlevy a krajní meze potenciometru, min, max velocity. Zařízení je stabilní, malých rozměrů, příjemná logická konektivita pro tóny.

Velmi dobrou zprávou je, že lze převodník připojit k mé navržené, první variantě optočlenového modulu, a jeho budícího modulu z elektretových snímačů, tranzistorů a trimrů, které jsem navrhl a zkonstruoval sám, bez pomoci. Takže máte možnost vyrobit trubičkový midicimbalom sami. Schéma na těchto stránkách je zveřejněno.

Samozřelmě to bude fungovat i se snímáním na principu-dvě mezi sebou izolované struny, zkratováváte paličkou, omotanou stříbrným drátkem. Nebo něco podobného na tomto principu. Najděte si inspiraci v sekci teorie, jak by to mohlo fungovat.

Převodník získáte tam, kde se vyrobil....na oblíbených stránkách, ale to už víte.

24.5.2015 Červeně,žlutě označené v současnosti není dobré řešení. Tato informace byla podána na základě ověření modulu převodníku, že bude schopen pracovat v iverzním módu a nevznikne problém. Při prvním ověřování jsem však udělal chybu, nenavodil jsem přesné podmínky. Přesně dáno tím, že převodník byl zapnutý, po té jsem zkratoval všechny vstupy a když jsem viděl, že náhodné rozpojování, necílených tónů reaguje, považoval jsem test za ověřeno ok. Ale jak už to tak v elektronice občas bývá,  něco problematického  se objeví, s čím jsme nepočítali a je potřeba to vyřešit.

V čem je problém? Až jsem připojil konektory a vše bylo hotovo, zapojím midicimbalom a hrají jen vysoké tóny, v horní čtvrtině, jinak ticho, a to ještě přehozeně, než byly nastaveny v plánku rozložení tónů. Vše zkontrolováno.

Po delším laborování s odpojováním konektorů organion převodníku, se cimbál

rozjel a začal fungovat. Všechny konektory jsem zapojil zpět a vše fungovalo.

Po odpojení napájení a zapojení napájení zpět, do převodníku, se již objevil stejný problém a zase to nefungovalo. Odpojil jsem a zapojil několikrát dva krajní konektory a cimbál opět začal fungovat. Tlačítko reset problém nevyřešilo.

Aby to fungovalo, musí se v zapnutém stavu rozpojené vstupy převodníku postupně

připojovat, a pak to většinou funguje.

Převodník pro tento režim nebyl navržen, proto

považuji zařízení za bezchybné.

Zapojení modulu organion do mého optočlenového modulu tedy není doporučeno

Modul organion byl určen pro spínání kontaktů, tónů, které mají hrát.

Nebyl určen pro hraní tónů, rozpojením určeného tónu, při všech sepnutých.

Ale i tak, mohu toto propojení používat, stačí jen zařadit přídavný startovací mezimodul, který automaticky po zapnutí postupně připojí konektory.

Zbývá otestovat řešení kontaktní, hrací plochy a vyvinout speciální

paličku, která bude silou stisku třetího prstu měnit velocity. Zatím to vidím na řešení s drátkem od paličky.

Ve vhodných místech paličky budou vodivé plošky. Na konci stíněného, krouceného drátku bude aktivní stejnosměrný sesilovač se změnou pracovního bodu, regulovaný rozdílným odporem pokožky prstu.

Šlo by to řešit i odvozením velocity tak, že by byl na paličce miniaturní motorek, jehož otáčení hřídele by brzdil prst a měnil by se tím elektrický proud motorkem. Na jeho bočníku  se odchylky napětí oddělí a propojí se s velocity organion převodníkem.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zapojení převodníku